El passat 30 de març, Isabel Vidal i Jesús Cimarro (president de FAETEDA), van participar de la reunió amb el Secretari d’Estat i Economia Social per tractar l’assumpte de l’aprovació d’una nova regulació de la relació laboral de caràcter especial de les persones artistes que desenvolupen la seva activitat a les arts escèniques, audiovisuals i musicals, així com de les persones que realitzen activitats tècniques o auxiliars necessàries per al desenvolupament de l’esmentada activitat i la substitució del Reial decret 1435/1985, de l’1 d’agost.
Fa un any, amb interlocució prèvia amb el sector, es va tancar la primera part del Reial Decret llei 5/2022 de 22 de març. Aquest procés, es va dur a terme amb caràcter de urgència tractant d’integrar els aspectes més rellevants que afecten el sector de les arts escèniques. En aquest mateix Reial decret es va incorporar un mandat al Govern, per procedir a la modernització del mateix amb els aspectes no recollits i per a la substitució del Reial decret 1435/1985, de 1 dagost.
El propòsit de la present reunió és comunicar formalment al sector que s’iniciarà aquest procés de modernització i substitució. En aquest sentit, es demana a les organitzacions del sector que facin arribar les propostes concretes. De cara a facilitar la operativitat del procés, se sol·licita un esforç de coordinació sectorial perquè es presentin les propostes tan consensuades com sigui possible.
El termini pactat perquè totes les entitats, associacions, sindicats, etc., puguin enviar les vostres propostes està al voltant de 3 setmanes, a partir de la celebració de la present reunió.
Per la seva banda, el ministeri comença a desenvolupar el seu esborrany de Reial Decret, però volen escoltar les propostes del sector. Durant la reunió, el ministeri ha assenyalat que hi ha aspectes de rellevància i ordre públic, com el treball infantil, que hauran de quedar reflectits al Reial Decret. Tot i així, estan oberts a escoltar les propostes del sector al respecte.
Un cop finalitzada aquesta primera fase de recepció de propostes, el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, formularà el nou Reial Decret, i si fos necessari iniciaria un procés dinterlocució. En aquest sentit, es reitera el suggeriment dadoptar processos coordinats per unificar les propostes. Es pretén que, el nou Reial decret quedi elaborat, dues setmanes després de la recepció de les propostes del sector, a fi de aprovar-lo i publicar-lo com més aviat millor.