Barcelona bat el rècord d’espectadors de teatre superant els 3 milions d’espectadors i registra la millor temporada de la història a Catalunya
Barcelona bat el rècord d’espectadors de teatre superant els 3 milions d’espectadors i registra la millor temporada de la història a Catalunya

Els teatres de Barcelona han superat per primera vegada la xifra dels 3 milions d’espectadors (3.020.710), un 8,24% més que la temporada anterior (+230.057), amb una recaptació que ha sobrepassat els 92 milions d’euros. Es tracta de la millor temporada de la història del sector a Catalunya, millorant les dades de l’exercici 2011-2012, quan es va batre el primer rècord de públic de la història del teatre a Barcelona.

Acompanyada per alts representants del sector cultural, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el secretari d’Estat de Cultura, Jordi Martí; el president de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau González; el regidor de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé; el director de l’ICEC, Edgard Garcia i responsables dels teatres públics i del sector, i del president d’honor d’Adetca, Daniel Martínez de Obregón, la presidenta d’Adetca, Isabel Vidal, ha destacat que “fins avui, la dada màgica dels 3 milions era un objectiu de tot el sector. A partir d’ara, és la palanca que ens ha de servir per seguir incrementant espectadors, per seguir treballant per augmentar les gires a Catalunya”.

Vidal ha volgut reconèixer la tasca de tots els agents del sector que ha permès construir “un sistema teatral admirat arreu” i ha remarcat que “els que avui tenim la responsabilitat de gestionar aquest meravellós i complex sector, volem reconèixer la tasca dels nostres predecessors”. Per fer aquest reconeixement a la feina feta des de l’empresariat teatral català, s’ha convidat a pujar a l’escenari al President d’Honor d’Adetca, Daniel Martínez de Obregón, que presidia l’entitat la temporada 2011-2012 quan es va assolir l’anterior rècord d’espectadors. Martínez ha assegurat que les dades que avui s’han presentat són “el resultat d’un treball constant, tenaç, amb fites marcades i decisions adequades i imaginatives; una labor d’equip de tots els agents teatrals, privats i públics, amb la complicitat i el suport de les administracions, que amb la bandera de la qualitat i la varietat d’una amplíssima cartellera, han convertit les arts escèniques de la ciutat en referència ineludible de l’activitat cultural”.

La presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya, ha afegit que l’objectiu és que “Catalunya segueixi millorant i creixent per sorprendre i emocionar el públic”. I per això “necessitem departaments de públics ben organitzats, el 2% de cultura, l’estatut de l’artista, més teatres oberts, una excepció en els usos culturals i en les nostres façanes, menys burocràcia de la gestió cultural, que no vol dir una manca de compliment de normes, i una normativa que faciliti la nostra activitat, que expulsi del sistema els abusos, i que respecti el principi bàsic de solidaritat”.

El Secretari d’Estat de Cultura, Jordi Martí, va voler felicitar el sector i expressar la importància i l’excepcionalitat d’un sistema d’arts escèniques i cultural tan ben cohesionat com el català.

Per la seva banda, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha tancat l’acte valorant l’esforç que suposa aquest rècord, en el context d’una ciutat cultural com és Barcelona i mostrant el seu suport al sector cultural.

En acabar la roda de premsa, s’ha fet la foto final que ha estat precedida d’un emotiu número musical al voltant de la xifra dels 3 milions d’espectadors.

Màxims històrics

Durant la temporada 2023-2024 s’han creat més espectacles i s’han fet més funcions que mai. En total s’han representat 1.235 nous espectacles (amb 13.035 funcions) i la xifra d’espectadors ha arribat a 3.020.710, amb una recaptació de 92.205.443 € i una ocupació del 61,6% .

La dramatúrgia en català continua reafirmant la seva consolidació a la cartellera. Del total dels espectacles exhibits durant la temporada passada, el 65% han estat produccions catalanes, superant la xifra de 800 muntatges teatrals. De la totalitat d’espectacles vistos, el 54% han estat d’autors catalans, el 18% de la resta de l’Estat i el 27% estrangeres. El català s’ha representat en el 39% de les produccions i el castellà en el 30%.

El millor mes teatral ha estat Desembre, amb 392.223 espectadors, i els espectacles més vistos han estat El Mago Pop, The Producers i Escape Room 2. En les sales de proximitat, els espectacles més vistos han estat Fairfly, No et vesteixis per sopar i Austràlia.